Terveen ihmismielen huone (kuva) on hyödyllinen työkalu kaikille ähkyisestä, jumittuneesta tai ylikuumentuneesta (työ)elämästä kärsiville. Se on samalla strategisen oppimisen edellytysten rakentamisen yksi perustyökalu ja harjoitus.

Neljä näkökulmaa omaan elämään ja koko työyhteisölle

Terveen ihmismielen huone sopii sekä henkilökohtaiseen että koko työyhteisön käyttöön. Se tarkastelee tekemisiämme neljästä eri näkökulmasta, eli huoneessa on ikkunat neljään pääilmansuuntaan. Ajatuksena on, että terve ihmismieli (työyhteisö) tarvitsee raikasta ilmaa ja hyvän tuuletuksen, jota säädetään omilla päätöksillä.

Aurinko nousee idästä, ja sieltä elämäämme tulevat uudet asiat. Haluanko vaihtaa työpaikkaa? Aloittaa uuden harrastuksen? Tuunata elintapojani?

Elämästämme poistuu asioita auringonlaskun puoleisesta länsi-ikkunasta. Tämä ikkuna on nykyisin monilla meistä valitettavasti kiinni. Elämäämme kertyy suuria määriä tekemistä, kun emme osaa sanoa ei. Monessa tapauksessa olisikin järkevää aloittaa juuri tästä ikkunasta ja luopua monista tekemisistä – mukavistakin – vain sen takia, että saamme elämäämme lisää tilaa. Asioita voi laittaa myös väliaikaisesti tauolle. Se on monesti helpompaa kuin ajatus lopullisesta luopumisesta.

Pohjoisikkunasta elämäämme tulee vakautta lisääviä asioita. Niitä tarvitsemme jokainen, joskin persoonamme vaikuttaa asiaan. Jos on turvallisuushakuinen, haluaa kaikkien asioiden olevan vakaalla pohjalla. Seikkailunhaluiselle se ei ole yhtä tärkeää. Vakautta tuovat esimerkiksi hyvä parisuhde, pysyvä työpaikka, toimivat ihmissuhteet, asunto ja taloudellinen riippumattomuus.

Aurinkoinen etelä tuo elämäämme luovuutta edistäviä asioita. Voimme hakea uusia elämyksiä ja kokemuksia meille oudoilta alueilta. Jos on urheiluihminen, kannattaa mennä konserttiin, tanssiesitykseen tai teatteriin. Ja päinvastoin. Jos on luontoihminen, kannattaa mennä taidegalleriaan. Ja päinvastoin. Tutustutaan uusiin ja erilaisiin ihmisiin. Käydään uusissa paikoissa ja altistetaan itsemme uusille tilanteille. Kuunnellaan tarinoita. Luetaan monipuolisesti. Edellisten lisäksi edistämme luovuuttamme rauhoittumalla ja hidastamalla.

Juha Koskinen – hyvin tuulettuva luontoihminen