Dialogi eli ratkaisukeskeinen vuoropuhelu on yksi hienoimpia inhimillisiä keksintöjä. Se on lisäksi mainio tapa oppia uutta. Dialogi perustuu tasavertaiseen osallistumiseen tavoitteena yhteinen ymmärrys tai ratkaisu. Dialogissa synnytetään jotain uutta. Osallistujien on oltava valmiita kyseenalaistamaan omia ajatuksiaan. Dialogi edellyttää kuuntelemisen taitoa ja toisten kunnioittamista. Yritetään ymmärtää, mitä toinen sanoo eikä mietitä omaa vastinetta toisen vielä puhuessa.

Monologit

Keskustelut eivät useimmiten ole dialogeja vaan kaksin tai monin keskeisiä monologeja. Silloin idea on tuoda esiin oma näkemys ottamatta huomioon muiden näkemystä. Moniäänisessä monologissa puhutaan toisten ohi ja puolustetaan omaa mielipidettä. Kyse on silloin debatista eli väittelystä, jossa kukin pyrkii voittoon muiden kustannuksella.

Vinkkejä dialogin nitistäjälle

Dialogin voi nitistää monologin ohella monella muullakin tapaa. Seuraavassa esimerkkejä keinoista, joilla halutessaan voi tappaa dialogin. Toimikoon lista herkistäjänä ja varoittajana.

Yksi dialogin nitistäjä on hyökkäys, myös uhkailu ja kiristys. Älä kuuntele toista, vaan kritisoi hänen sanomaansa tai häntä henkilönä.

Hyökkäyksen vastinpari on puolustus. Älä kuuntele, vaan vastusta sitä, mitä toinen sanoo ja pitäydy ehdottomasti omassa kannassasi.

Voit yllättää toisen suoralla valheella. Se saa puolustuskannalle. Keskustelukumppanisi yrittävät kenties korjata valheen, mutta todennäköisesti saat dialogin raiteiltaan.

Voit koettaa kepillä jäätä eli olettaa jotain, mitä et varmuudella tiedä ja jäädä seuraamaan toisen reaktiota. Keskustelu voi saada näin uuden haluamasi tai yllättävän suunnan.

Kun toinen kertoo sinulle asian A, käännä se heti asiaksi B, joka poikkeaa kuulemastasi reilusti mielellään  negatiiviseen suuntaan.

Ole sisäisesti vakuuttunut, että tiedät toisten asiat paremmin kuin he itse. Se saa muut hämilleen.

Usko siihen, että tunnet toisten tunteet paremmin kuin he itse.  Omat tunteesi ovat lisäksi ylivertaisia muihin nähden.

Esitä asiat negatiivisen kautta. Se lannistaa ilmapiirin ja keskustelun.

Pelaamalla kaksoisstandardilla varmistat, että kahdesta tai useammasta vaihtoehdosta jokainen on väärä. Näin keskustelukumppanisi on aina väärässä.

Pidä yksinoikeutenasi huutaa, haukkua tai loukata muita. Sillä nitistät heidät henkisesti.

Älä koskaan ota vastaan korjaavaa palautetta, koska et ole sitä ansainnut. Esitä loukkaantumisesi ja hyökkään välittömästi palautteen antajan mielipiteitä ja henkilöä vastaan.

Pidä kiinni muuttumattomuuden asenteestasi, koska oikeastaan jo tiedät kaiken tarpeellisen.

Voit kääntää aina mustan valkoiseksi. Faktasta voi tehdä vaihtoehtoisen faktan. Pääasia, että pokka pitää kuin Trumpilla.

Voita vaihtaa keskustelun sisältöä toistuvasti toiseksi niin, etteivät muut pysy perässä. Asiat menevät silloin sekaisin, mutta se oli tarkoituksesikin.

Voit yleistää oman kokemuksesi tai muun ajatuksesi koskemaan myös toista ihmistä tai kokonaista ihmisryhmää.

Sinulla on oikeus toimia muista poikkeavilla pelisäännöillä, olethan ylivertainen heihin nähden.

Jos sinulla on vahva hallinnan tarve ympärilläsi oleviin asioihin ja ihmisiin, älä missään nimessä rupea
edes dialogiin, koska se saattaa sinut epämukavuusalueelle. Se ahdistaa ja pahimmillaan pakottaa sinut muuttamaan käsitystäsi tai omaa näkökulmaasi asiasta.

Lopulta vain sinä itse voit oikeasti tietää. Muista se.

Vinkkejä dialogin vaalijalle

Tunnista siis edellä kuvattu käytös, koska olet kiinnostunut rakentavasta dialogista ja haluat sitä vaalia. Jos väistämätön umpikuja on näkyvissä voit todeta, ettei tämä nyt taida onnistua, kiittää, lopettaa ja poistua paikalta. Ennen tätä voit yrittää muutamia keinoja.

Dialogin nitistäjällä on todennäköisesti jokin asiaan, motivaatioon, elämäntilanteeseen tai omaan persoonaan liittyvä ongelma. Vaikka huomaisit hänen käyttävän edellä mainittuja nitistyskeinoja, älä
reagoi heti. Kuuntele aikasi rauhallisena. Muista kunnioittaa häntä ihmisenä, vaikka omaa päätäsi jo kiristäisi. Älä provosoidu hänen käyttäytymisestään. Anna palautteesi minä-muodossa, ole selkeä ja sano asiat suoraan mutta ystävällisesti. Peli on menetetty, jos keskustelu menee huutamiseksi. Voit viitata dialogin perusperiaatteisiin ja kysyä, kannattaako jatkaa tai palata asiaan myöhemmin paremmalla ajalla.

Juha Koskinen