Olemme aikamme lapsia, mikä erehdyttää meitä pitämään nykymaailmaa normaalina olotilana. Yksi tämän päivän tunnusomaisia piirteitä on omiin kupliimme jumiutuminen. Ne toimivat ajatustemme kaikukammioina ja vahvistusvinoumien kasvualustoina. Elämme itsemme kaltaisten maailmassa, mikä tekee elämästämme historiatonta. Kuuntelemme kaltaisiamme ja ikäisiämme. Aiemmat elämänkokemukset valuvat hukkaan, kun keksimme pyörää yhä uudelleen.
Tunnistetaan ja puhkaistaan omia kupliamme. Saamme uusia oivalluksia ja näkökulmia itsestämme poikkeavilta ihmisiltä, vanhoilta ja nuorilta, eri kulttuureista ja ammateista.
Voimme kartuttaa omaa ymmärrystämme edeltäjiemme kokemuksilla aina munaisihmisistä alkaen. Ihmissukumme on ollut 99,5 prosenttia historiastaan metsästäjä-keräilijöitä, joiden perintö elää meissä edelleen vahvana, vaikkemme sitä tunnistaisi. Varmuudella muinaisten esivanhempiemme elämään eivät kuuluneet nykyisen kaltainen sosiaalinen media, jatkuva ärsyketulva, omaa pienuutta korostavat globaalit vertailukohteet ja pitkittynyt taistele tai pakene -vaistomme ylivalta.
Nykyisin elämme tavattoman yksilökeskeisessä maailmassa ja ajattelemme olevamme oman maailmamme napoja. Oikeasti me kaikki olemme pieniä toisiimme kytkeytyviä ”solmuja” elämän käsittämättömän suuressa, miljardien vuosien ikäisessä verkostossa. Asetamme itsemme inhimillisesti mahdottomaan asemaan, jos kuvittelemme, ettei meille mikään riitä. Olemme tarpeeksi maailmassa, kun teemme edes jotain hyvää toisillemme.
Parin vuoden takainen Onnistujan opas -julkaisu (Bonnier 2020) on nimeltään Voi paremmin 505 tavalla. Se on ääriesimerkki ähkystä, jossa annetaan yksityiskohtaisia elämänohjeita tyyliin: ”Tiesitkö, että pääset karkkihyllyjen ohi helpommin, kun syöt mintunmakuista purukumia”. Ennemminkin uskon älykkäiden ohjaavien periaatteiden voimaan, koska ne kannustavat meitä ajattelemaan ja oivaltamaan itse.
Yksi esimerkki on tilanneäly, josta olen kirjoittanut kirjankin (Tilanneäly – Työelämätaitojen perusta, Ajantieto 2020). Tilanneäly tarkoittaa tilanteeseen sopivaa tietoista toimintaa. Nopea ja tiedostamaton taistele tai pakene -vaistomme perustuu ärsyke-toiminta-periaatteeseen. Se voi pelastaa henkemme jossain tilanteessa, mutta pitkittyessään se aiheuttaa kroonista stressiä, uupumusta ja loppuun palamista. Tilanneälyn neljä askelta sen sijaan ovat tunnista – ymmärrä – päätä – toimi. Tilanneälyn käyttö auttaa meitä rauhoittumaan.
Loppuun kolme Eeva Kolun listaa täydentävää vinkkiä:
- Tunnistetaan itsemme aikamme lapsena ja samalla osana suurta kuvaa.
- Puhkaistaan kuplia – katsellaan maailmaa eri näkökulmista ja opitaan erilaisilta ihmisiltä.
- Rauhoitutaan – eletään omaa elämäämme eikä seuraa liiaksi muita. Tilanneäly auttaa.