Ennen avaruusaluksen lähettämistä suoritetaan lähtölaskenta. Uuden voimalaitoksen putkistojen tiiveys ja kestävyys testataan suorittamalla koeponnistus. Jälkimmäinen tuntuu luontevammalta kuin ”kokeilemalla ponnistus”. Myös ylioppilaskokeet ja tutkinnot suoritetaan, joten sanalla on sijansa.

Suorittaminen saa huvittavia ja ironisia piirteitä, kun sillä viitataan aktiiviseen, intensiiviseen ja liialliseen ponnisteluun sekä ylikorostuneeseen yrittämiseen. Kuitenkin meistä on tullut todellisia suorittamisen mestareita, minkä hintana on uupuminen ja viimein loppuun palaminen. Suoritamme elämäämme nykyisin monin tavoin ja kokonaisvaltaisesti. Suoritamme työtä, vapaa-aikaa, lasten kasvatusta, itsemme mittaamista, matkailua, proteiinien ja hiilihydraattien syöntiä, treenaamista salilla, tietoisuustaitoja ja jopa palautumista tästä kaikesta. Mainittuihin liittyy ääneen lausumattomia taustaoletuksia, kuten esimerkiksi se, että nykyinen työelämä on helvetillistä suorittamista, joka edellyttää ankaraa palautumista. Suorittaminen tuntuu olevan tämän vuosituhannen avainsana ja se on hiipinyt kaikkeen tekemiseemme.

Ehkä meitä hieman hämmentää se, että suorittamisella voidaan ilmentää myös sitä, että joku asia on hienompi kuin onkaan. ”Suoritan koetta” tuntuu luontevammalta, kuin ”kokeilen”. ”Pesen autoa” tuntuu toisaalta paremmalta kuin ”suoritan auton pesua”. ”Suoritan treeniohjelmaa” tuntuu ehkä hienommalta kuin ”nautin monipuolisesta ja vapaamuotoisesta luonnossa liikkumisesta”.

Lopetetaan suorittaminen

Suorittamisen ongelma on liika yrittäminen ja sen kuluttavuus. Kannattaa ylipäätään miettiä, mitkä asiat tuottavat tai vievät hyvän elämän energiaa. Tarvitsemme entistä rennompaa ja kestävämpää elämänasennetta. Tarvitsemme kykyä nauttia siitä mitä on, sopivaa vaihtelua, väljyyttä, kohtuullisuutta ja ääripäiden välttelyä. Niistä muodostuvaa kokonaisuutta voi kutsua vaikka dynaamiseksi tasapainoksi.

Suorittamiseen voi liittyä lisäksi oman elämän jatkuva esittäminen. Digitalisaation seurauksena maailma on tullut pieneksi ja täydeksi, mutta se tarkoittaa samalla, että esikuvamme ovat karanneet ulottumattomiin. Digitalisaation vain kymmenissä vuosissa aikaansaama muutos ei millään sovi yhteen ihmislajin olemattoman hitaan biologisen kehityksen kanssa. Olemme muinaisia metsästäjä-keräilijöitä meille vieraaksi muuttuneella planeetalla, vaikkemme sitä ehkä tiedosta.

Mentaalinen välitilinpäätös

Elämme onnellisina tai ainakin sokeina orjina, emmekä oman näköistä elämää, vaikka siihen on kaikki mahdollisuudet.  Suorittamisen tyranniasta luopuminen ei ole aivan helppoa, koska olemme monin tavoin kytkeytyneet samassa tilanteessa oleviin ihmisiin. Mutta jostain voi aina aloittaa.  Yksinkertainen keino on oman elämän mentaalinen välitilinpäätös. Se on jopa varsin helppoa: Mieti elämääsi energian näkökulmasta. Mikä tuo tai vie energiaa? Todennäköisesti sinun kannattaa luopua monista tekemisistäsi, mukavistakin, mutta yritä luopua ennen kaikkia energiasyöpöistä. Karsinnan ja valintojen jälkeen on entistä helpompaa kulkea kohti tulevaa rennolla ja myötätuntoisella otteella.

Juha Koskinen

Tietokirjailija, strategisen oppimisen tienraivaaja ja nykyajan metsästäjä-keräilijä