UP – kohti korkeuksia (Pixar & Disney 2009) on hieno animaatioelokuva. Se kertoo unelmista. Sen alussa on unohtumaton muutaman minuutin kokonaisuus, joka saa kyynisimmänkin mielen herkistymään ja silmät kosteiksi. Aika hyvin piirroselokuvalta! Moni on varmaan elokuvan nähnyt. Näkemättömille suosittelen lämpimästi. Nyt siihen pitäisi olla aikaa.

Hämillään ja osin neuvottomana olemme saaneet seurata koronapandemian nopeaa levittäytymistä ja sen radikaaleja vaikutuksia elämäämme. Monet valtiovallan toimet ovat olleet ennen kuulumattomia – Suomessakin. Aika näyttää kuinka onnistuneita ne ovat, mutta varmasti tarkoitusperät ovat kulloisellakin ymmärryksellä olleet vilpittömät.

Työmme ja elämämme muuttuessa perusteellisesti on oppimistarve nyt suurempi kuin koskaan. On tässä hetkessä opittava elämään uusien rajoitusten kanssa. On opittava elämään epävarmuuden ja pelon kanssa. On opittava selviämään yrityksenä ja ihmisenä.  On opittava pysähtymään ja nauttimaan elämän perusasioista.

Ilman oppimista kaikki mainitut ovat vain brutaaleja puuttumisia elämäämme, ilman toivon kipinää ja uudistumisen mahdollisuutta. Oppimismotivaatio ja -kyky voivat olla hetkellisesti pandemian takia jäissä. Oppiminen on kuitenkin parasta vastalääkettä neuvottomuudelle, pelolle ja ahdistukselle. Miten löytää juuri nyt asenne ja energia uuden oppimiseen? Miten suunnata katse akuuttien ongelmien lisäksi myös tulevaan?

Jonain päivänä pandemia helpottaa ja jossain vaiheessa talouskin rupeaa taas nousemaan. Pysyviä jälkiä pandemia jättää, mutta ne voivat olla monen uuden hyvän asian alku.

Tällä hetkellä löytyy runsaasti maksutontakin seminaari- ja koulutustarjontaa akuuttien asioiden tiimoilta. Kohti valoakin jossain seminaarissa jo mentiin ja kerkesin itsekin kirjoittaa otsikolla Muutosten tuulet. Mikä voi kuvata nasevasti ja samalla ymmärrettävästi sitä, mihin lähikuukausina pyrimme? Mahdollisimman lyhyt ja yksinkertainen sana on tämän kirjoituksen otsikko UP.

Kuvatkoon se kaikkia pyrkimyksiä helpottaa tilannetta tiedon, oppimisen ja toistemme tukemisen muodossa. Kuvatkoon se  pyrkimyksiämme rakentaa jälleen entistä parempaa huomenta. Kuvatkoon se asennettamme, palveluitamme ja tuotteitamme.