Tilanneäly antaa meille yleiskäyttöisen elämäämme muuttavan toimintatavan ja sen avulla torjumme ylikierroksille joutuneen, taistele tai pakene -vaistomme ylivaltaa.

Oletko koskaan pohtinut, kuinka paljon helpompaa olisi, jos osaisimme toimia ja käyttäytyä kutakuinkin järkevästi? Toimimme kuitenkin usein ikiaikaisen taistele tai pakene -vaistomme ohjaamana, jolloin ärsykkeestä seuraa välitön mutta toisinaan vahingollinen toiminta. Pitkittynyt taistele tai pakene -moodi  kuluttaa meitä, aiheuttaa pitkittynyttä stressiä, masennusta ja uupumusta.

Tilanneäly on tilanteeseen sopivaa tietoista toimintaa. Se on työelämätaitojen perustaa ja yhä tärkeämpää. Tilanneälyn käyttö on hyvin toimivan työyhteisön ja yhteistyön edellytys. Se auttaa meitä välttämään turhaa hutilointia, stressiä ja uupumusta. Se parantaa aikaansaavuuttamme ja hyvinvointiamme ja vähentää samalla kiirettä. Sen avulla torjumme taistele tai pakene -vaistomme ylivaltaa.

Kirjan alkuosa esittelee tilanneälyn perusteet neljästä eri näkökulmasta: käyttäytymistyylit, prosessit, asetelmat ja ajallinen ulottuvuus. Neljä seuraavaa lukua käsittelevät itsensä ja muiden kohtaamista, tilanneälykästä työtä ja ajanhallintaa. Lopuksi pohditaan tilanneälyn käytön tyypillisiä esteitä ja keinoja tehdä työelämästämme entistä tilanneälykkäämpää. Tilanneäly-kirja on lukuisine esimerkkeineen, työkaluineen ja tarinoineen hyvin käytännönläheinen.

Tilanneälyn kirjoittaminen kesti neljä vuotta. Sisältö ja rakenne muuttuivat matkan varrella muutamaan kertaan. Lopullinen versio keskittyy selkeästi työelämään, vaikka periaatteet ovat käyttökelpoisia kaikilla muillakin elämänalueilla. Kirja perustuu vuosikymmenten kokemukseeni erilaisissa työtehtävissä ja kulttuureissa. Olen kouluttanut kirjan aihepiiristä vuosien ajan. Kirjasta löytyy lukuisia hyvin omakohtaisia tarinoita. Rikas ja monipolvinen elämä on antanut lukuisia tilanneälyn ja älyttömyyden kokemuksia. Siitä on syytä olla kiitollinen. Varsinainen aarreaitta, ajattelun avartaja ja inspiraation lähde kirjoittamiselle ovat olleet lukuisat hienot teokset, joita Tilanneälyn kirjallisuusluettelosta löytyy toista sataa elämämme eri osa-alueilta kuten ihmisenä oleminen, järjestelmät ja prosessit, historia, psykologia, käyttäytymistiede, tekoäly, aivotutkimis, evoluutio, kasvatustiede ja filosofia.

Tilanneäly on viides työelämäkirjani. Aiemmin on ilmestynyt strategisen oppimisen kirjatrilogia Relewant – Onnistutaan oppimalla (2020), Oppimisen johtaja (CLO) (2021) ja Strateginen oppiminen (2021) sekä Työkirja – Strateginen oppiminen (2022).

Juha Koskinen

Tietokirjailija ja strategisen oppimisen tienraivaaja